lunes, 15 de octubre de 2012

La plataforma Web 2.0

La Web 2.0 és la representació de l'evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades a l'usuari final i no tant cap a la tecnologia.


Aquesta tracte d'aplicacions que generin col·laboració i de serveis que reemplacin les aplicacions d'escriptori.

És una etapa que ha definit nous projectes en Internet i està preocupant-se per brindar millors solucions per a l'usuari final. Molts asseguren que hem reinventat el que era l'Internet.

Però per entendre d'on ve el terme de Web 2.0 hem de remuntar-nos al moment en què Dale Dougherty d'O’Reilly Media va utilitzar aquest terme en una conferència en la qual va compartir una pluja d'idees al costat de Craig Cline de MediaLive. En aquest esdeveniment es parlava del renaixement i evolució de la web.

Constantment estaven sorgint noves aplicacions i llocs amb sorprenents funcionalitats. I així es va donar la pauta per a la Web 2.0 conference que arrenca en el 2004 i avui dia es realitza anualment a Sant Francisco, amb nous esdeveniments utilitzant la marca en altres països.

Podem comparar serveis web que marquen clarament l'evolució cap al Web 2.0 amb una nova evolució de fer les coses:

Web 1.0 > Web 2.0
Doubleclick –> Google AdSense (Serveis Publicitat)
Ofoto –> Flickr (Comunitats fotogràfiques)
Akamai –> BitTorrent (Distribució de continguts)
mp3.com –> Napster (Descàrregues de música)
Britannica Online –> Wikipedia (Enciclopèdies)
Llocs personals –> Blogs (Pàgines personals)
Especulació amb dominis –> Optimització en motors de cerca SEU
Pàgines vistes –> Cost per clic
CMSs –> Wikis (Administradors de continguts)
Categories/Directoris –> Tags

Estem al començament d'una relació radicalment diferent amb Internet que
té importants implicacions per a educadors i estudiants.
Les noves aplicacions i tècniques per usar els avantatges que ofereix la nova generació web són el punt de partida per a un nou concepte d'aprenentatge i ensenyament.
La informació està accessible.
Això canvia els paràmetres del flux d'informació  accessibilitat, menor pes de la informació, un altre concepte d'autoria, socialització…)
La nova web propicia el desenvolupament de capacitats i competències fins ara poc freqüents: col·laboració, equips de treball, coneixement obert, treballs no conclusius, etc.

La informació (i per tant, el coneixement) no és propietat de ningúÉs col·lectiu.



lunes, 8 de octubre de 2012

Les TIC.

Les TIC o tecnologies de l'informació i comuncació, agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió d'informació, principalment informàtica, internet i telecomunicacions.

La relació que hi ha entre les TIC i l'educació és que són eines que ens poden ajudar en l'ensenyança mitjançant eines com l'internet com a font d'informació.